Vertel niemand wat je doet! Het geheim van een succesvolle elevator pitch

Waarmee maak jij het verschil?
21 november 2015
“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”
18 april 2016

Vertel niemand wat je doet! Het geheim van een succesvolle elevator pitch

waarmeemaakjijhetverschilIk ben op een beurs met duizend jonge ondernemers met een honger naar inspiratie en kennis.

De meest gestelde vraag is ongetwijfeld: ‘Wat doe jij?’

Misschien niet de meest originele vraag, maar gek is ‘ie niet. Men is hier om te netwerken. Deze vraag hoor je echter niet alleen op netwerkbijeenkomsten maar ook op verjaardagen, in de kroeg of bij een toevallige ontmoeting. We zijn er zo aan gewend dat de meeste van ons hier ook een standaard antwoord op hebben.

Ik heb gemerkt dat meer dan 80% van de mensen deze vraag beantwoordt met een ‘ik heb’, ‘ik ben’, of ‘ik werk bij/als’-antwoord. Dan krijg je zoiets: Ik heb een trainingsbureau, ik ben communicatie adviseur, ik werk als verzekeringsadviseur.

Niet onderscheidend
Alle antwoorden binnen deze categorieën hebben wat mij betreft 3 dingen gemeen: Ze zijn niet uitnodigend, niet veelzeggend en vooral niet onderscheidend.

Als je bedenkt dat je meestal kort de tijd hebt om jezelf voor te stellen en dat je één keer de kans krijgt om een eerste indruk te maken, zorg dan dat jouw introductie anderen bijblijft.

Geheim van een succesvolle introductie
Ik mag de beursbezoekers leren hoe ze hun elevator pitch krachtig en onderscheidend maken en deel hierbij graag geheim van een succesvolle introductie in drie stappen:

  1. Vertel wat jouw oplossing is voor het probleem van je klant/toehoorder. Vertel niet wàt je doet. Veel interessanter is waarom je doet wat je doet.
  2. Noem je doelgroep. Op wie richt je je?
  3. Benoem de winst voor de klant. Wat levert het je klant op?

De communicatieadviseur zegt bijvoorbeeld: ‘Ik bedenk creatieve en vernieuwende teksten voor uitgeverijen zodat zij een stijging van hun boekverkoop kunnen realiseren’. De verzekeringsman meldt dat hij ‘zorgt dat zelfstandig ondernemers de best passende en meest voordelige bedrijfsverzekeringen hebben zodat zij zich onbezorgd kunnen richten op hun core business’.

Tenslotte kun je je onderscheidende waarden hier nog aan toevoegen. Wat voeg jij toe waarom men bij jou moet zijn en niet bij je concurrent?

Na mijn verhaal op deze beurs kreeg ik veel reacties van mensen die hun ‘pitch’ aanpasten en ter plekke getest hebben. En met succes! Ook jou wil ik uitnodigen om eens te experimenteren met je introductie. Ik beloof je dat je meteen zult merken wat voor verschil het maakt aan de reacties van je toehoorders!

Ervaringen delen? Ik hoor het graag!

 

p.s. Zorg dat je vakjargon vermijdt in je verhaal. Je wilt dat je toehoorder weet wat jij voor hem kan betekenen en dat hij je onthoudt zodat hij jouw verhaal eventueel door kan vertellen aan anderen.

Geef een reactie