Jaren geleden was ik in New York, vlak voor de opening van een expositie van een Nederlandse kunstenaar. De man stond aan het begin van zijn carrière, was laaiend enthousiast over zijn eigen werk en druk doende om alles gereed te krijgen voor de opening. Hij liet 150 vrienden en bekenden uit Nederland invliegen voor het spektakel en stond aan het begin om ook Amerika te gaan veroveren met zijn kunst. Althans, zo voelde het.
Empire state building
Ik hielp de kunstenaar bij de organisatie en vlak voor de opening duwde hij een van zijn schilderijen in mijn hand en zei luchtig: ‘We moeten opschieten. Loop jij even langs de Empire State Building en vraag even of ze deze daar ophangen.’ Ik keek hem wat verbouwereerd aan. Zijn (nog) totaal onbekende kunst ‘eventjes ophangen’ in de Empire State Building?? Zonder daar van te voren ook maar over gebeld te hebben?? Het leek me waanzin. Wat was de kans dat dat zou lukken, ik zou zeker weggehoond worden door de portier, en bovendien, er was nog zoveel te doen om de opening in goede banen te leiden… En zo gingen er nog talloze gedachten door mijn hoofd.
Toen de kunstenaar mijn aarzeling bespeurde dacht hij dat ik het doek misschien te zwaar vond. Hij pakte het resoluut uit mijn handen en zei:’ Geen punt, ik loop wel even. Regel jij de dranken maar.’ Voordat ik iets kon zeggen liep hij de straat uit. Met het enorme doek onder zijn arm.
Ik was op zijn zachts gezegd verbaasd toen ik de kunstenaar zonder zijn doek terug zag komen. Er was geen tijd om nog iets te vragen; zijn expositie ging van start. Later die dag liep ik toch even langs de Empire State Building. En daar, in het midden van de grote hal bij de ingang stond zijn kunstwerk. Met zijnnaamplaatje er onder. En nee; hij had daar geen connecties gehad. Hij was er naar toe gegaan en had het gewoon gevraagd. In zijn steenkolen Engels.
Beren op de weg
De kunstenaar leerde me een les over beperkend denken die ik me tot op de dag van vandaag herinner. De neiging tot het denken in beperkingen hebben we allemaal in meer of mindere mate. In sommige gevallen is het nuttig. Om gevaar te voorzien is het zelfs noodzakelijk. Echter, vaak staat het je kansen en mogelijkheden in de weg en helpt het je creativiteit om zeep. Intelligente mensen hebben vaak veel ideeën, maar denken teveel na over de eventuele consequenties en voeren het dan niet uit. Ze wikken en wegen voordat ze een beslissing nemen, waardoor alle spontaniteit en actiebereidheid weg is. Hierdoor mis je kansen voor je eigen bedrijf of in je leven. Gedachten weerhouden je dus van het bereiken van je doelen. Het goede nieuws is dat je je gedachten kunt beïnvloeden. De kunst is dus om alle beren die je tegenkomt meteen aan de kant te zetten en te blijven denken in mogelijkheden. Dit vereist een nieuwe ‘mindset’, en dit kun je leren!
Stemmen in mijn hoofd
Nog altijd hoor ik af en toe die stemmetjes in mijn hoofd die me vertellen waarom ik iets niet zou moeten doen of waarom iets fout zou kunnen gaan. Maar met de kunstenaar en zijn schilderij in mijn achterhoofd, laat ik me er steeds minder door van de wijs brengen.
Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met die stemmen? Laat jij je er door beïnvloeden in je werk of prive-leven? En heb je een manier gevonden om ze tot zwijgen te brengen? Laat het me weten!