“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Vertel niemand wat je doet! Het geheim van een succesvolle elevator pitch
21 november 2015
5 dingen die je moet weten over Bureau Beaufort
16 juni 2017

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

‘Denk maar gewoon: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Ik herhaal deze uitspraak van mijn jeugdheldin Pippi Langkous vaak tegen mijn kleine kinderen om hen aan te moedigen nieuwe dingen gewoon te gaan doen. Ook al weet je niet zeker of het lukt.

De levenslustige, creatieve en eigenzinnige Pippi spreekt tot verbeelding en is een succes in elk gezin. In de televisieserie zitten prachtige levenslessen verwerkt, die tijdloos zijn. Wat kunnen we van Pippi leren?

  1. DURF EIGEN KEUZES TE MAKEN

Pippi is autonoom. Ze doet precies waar ze zin in heeft en het maakt haar niet uit wat mensen denken. Ze is onafhankelijk en heeft geen ouders die voor haar zorgen. Ze kent de ongeschreven regels van de grote mensen wereld niet (wachten totdat je een koekje aangeboden wordt, netjes eten, handjes geven) en stelt daardoor bestaande regels aan de kaak en creëert haar eigen waarheid. Haar werkelijkheid is gebaseerd op plezier maken en doen wat je wilt, zonder iemand te kwetsen. “Ik let er niet zo op dat het precies gaat zoals het hoort.” Pippi laat zich niet beperken door de gebaande paden.

Als volwassenen zijn wij vaak een stuk minder vrij om eigen keuzes te maken dan we denken. We houden vaak –bewust of onbewust- teveel rekening met ‘wat er van ons verwacht wordt’ of met ‘hoe het hoort’. Dat kan ons enorm beperken in onze creativiteit en onze mogelijkheden. Bedenk eens welke keuzes je zou maken als alles kon en niemand keek?

  1. VERGROOT JE ZELFVERTROUWEN EN OORDEEL NIET 

Pippi twijfelt nooit aan zichzelf en durft anders te zijn. Met haar stijve, oranje vlechten, grote schoenen en verschillende kleuren kousen valt ze op, en is ze een buitenbeentje. Ze trekt zich echter niets aan van wat anderen denken en is tevreden met zichzelf. Ze veroordeelt ook niemand. Ze wijst een stel boeven terecht als deze proberen in te breken, maar speelt daarna met hen. Ze leert een boer die zijn dieren slaat een lesje en trekt daarna de kar naar zijn boerderij. Iedereen is uniek en ze behandelt iedereen hetzelfde, zowel mens als dier. Pippi is overtuigd van haar kwaliteiten en leeft in het moment.

Waren wij maar zo barstensvol zelfvertrouwen! We leren echter al vrij jong om aannames te doen. ‘Als ik deze spreekbeurt houd en iets fout zeg, dan gaan ze vast lachen’. Het bedenken van scenario’s waarin dingen fout gaan, zorgt voor onnodige angst voor iets wat nog niet gebeurd is en waarschijnlijk helemaal niet gaat gebeuren. Stel dat ik het niet kan, wat als ik faal, etc. Hoe fijn zou het zijn om geen angst meer te voelen om nieuwe dingen te proberen, of beter, te gaan doen?!

Pippi’s uitspraak: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ is een goede om als mantra te gebruiken. En als je in gedachten toch een worst case scenario aan het uitdenken bent (What if I fall?), zorg dan dat je ook het best-case scenario uitwerkt (What if I fly?). Alleen al het visualiseren van je best-case-scenario geeft je vleugels!

  1. DENK IN OPLOSSINGEN EN TOON LEF

Spaghetti die uit haar mond hangt, knipt Pippi er met een schaar af.  De vloer schrobt ze met borstels onder haar voeten en als ze eenzaam is, schrijft ze een brief aan zichzelf. Zelfs als bepaalde wensen niet reëel zijn, dan creëert zij mogelijkheden met haar fantasie. Zo maakt ze een onbewoond eiland waar de kinderen zogenaamd aangespoeld zijn, om een wens van Annika in vervulling te laten gaan.Pippi weet overal een oplossing voor en zorgt zo voor een leven vol optimisme.

Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je beren op de weg ziet? Er is weinig dodelijker voor je creativiteit dan eerst te bedenken waarom iets onmogelijk is. Probeer in je leven een aantal regels van creatief denken uit: Nooit ‘ja maar’ antwoorden, maar ‘ja en’ zeggen. Zo borduur je voort op een idee zonder dat je eerst de onmogelijkheden belicht. Dat vergroot de kans op onverwachte en verrassende ideeën. Of ga op eens zoek naar verbindingen met andere gebieden om je probleem op te lossen.  Vraag jezelf af: ‘Welke ideeën krijg ik voor de oplossing vanuit een totaal ander gebied’. Durf ideeën te proberen die nooit iemand probeerde. Als je geïnspireerd wilt blijven, waardoor ideeën en oplossingen blijven stromen, is het slim er voor te zorgen dat je vaak bewust nieuwe dingen uitprobeert. Dat vergroot je wereldbeeld en houd je creatief, waardoor je beter in staat bent in oplossingen te denken. Dus probeer nieuwe gerechten, werk eens op andere locaties, leer een nieuwe sport of bezoek een plek waar je nog nooit bent geweest.

Heb jij nog andere lessen of quotes van Pippi Langkous onthouden? Laat het ons in een reactie weten, we zijn benieuwd!

Geef een reactie