Charisma? Doe mij maar een extra portie!

Maak je organisatie wendbaar en je mensen veerkrachtig: Investeer in persoonlijk energiemanagement
12 januari 2019
Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg
9 december 2019

Charisma? Doe mij maar een extra portie!

Het hebben van charisma is enorm waardevol: of het nou gaat om een sollicitatie voor je droombaan, het verbeteren van je relaties of om het leiden van andere mensen. Met de juiste dosis charisma groeit je persoonlijke impact, maak je indruk, heb je invloed en vinden anderen je ook nog eens inspirerend. Met charisma kortom, krijg je de zaak in beweging!

Rondom charisma hangt de mythe dat het iets magisch is en dat het onveranderlijk is: je hebt het of je hebt het niet. Goed nieuws! Dit is niet waar. Iedereen kan leren zich charismatisch(er) te gedragen en dus beter over te komen.

Charismatische personen hebben een aantal dingen gemeen: ze hebben een voorkomen, een ‘presence’, een kracht (power) en ze zijn hartelijk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de in onze ogen charismatische mensen niet altijd vol charisma. Ze kunnen dat ‘aan’ zetten.

Hoe leer je dat? Charisma heeft alles te maken met je lichaamstaal en mindset. Onze lichaamstaal stuurt een bepaalde boodschap naar andere mensen en zij reageren daarop. En daar waar je denkt te kunnen veinzen dat je vol aandacht naar iemand luistert heb je het mis… De menselijke geest heeft slechts 17 miliseconden nodig om (onbewust) een gezichtsuitdrukking te lezen. Als je je af laat leiden tijdens een gesprek kan je die persoon het gevoel geven niet belangrijk genoeg te zijn.

Daar staat tegenover: Als iemand voelt dat jij hem of haar je volle aandacht geeft, vergroot dat je charisma. Je geeft mensen het gevoel er toe te doen. Dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze gerespecteerd worden. Er is een uitspraak waar ik in deze context altijd aan moet denken: ‘People don’t remember what you said, they don’t remember what you did but they will always remember how you made them feel’.

Niet alleen door op je lichaamstaal te letten maar ook door het trainen van je mindset kun je je charisma vergroten. Allereerst is het van belang dat je je de kracht van je gedachten realiseert en je bewust wordt van wat je denkt. Vervolgens kun je jezelf programmeren op een gewenste uitkomst van een situatie door visualisatieoefeningen. Wat topsporters al jaren weten en gebruiken is een interessante tool voor je eigen succes! Visualisatie is een krachtige methode om je charisma een boost te geven. En ook dit heeft automatisch weer een positief effect op je lichaamstaal.

Wil je meer weten over het vergroten van je charisma? Wij geven incompany trainingen op dit gebied. Lees er hier meer over.

Comments are closed.